فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی قم - سال شانزدهم شماره 11 (پیاپی 130، بهمن 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال شانزدهم شماره 11 (پیاپی 130، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا قنبری افرا*، طیبه مرادی صفحات 858-867
    زمینه و هدف

    نارسایی قلبی باعث افت کیفیت زندگی مبتلایان می شود. خودمراقبتی، برآیندهای مطلوبی را در تامین، حفظ و ارتقا سلامتی افراد درپی دارد و مدل اورم از مدل هایی است که بیمار را در مراقبت مشارکت می دهد و بر خودمراقبتی تاکید می کند. هدف این مطالعه، مروری بر مطالعات مختلف است که از مدل خودمراقبتی اورم برای ارزیابی کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی استفاده شده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، مرور نظام مند بوده که از ابتدای آبان تا اخر آذر سال 1400 با جست وجوی مقالات به 2 زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، مگیران، ایران مدکس، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پابمد، اسکوپوس، کوکران، گوگل اسکولار بدون محدودیت زمانی انجام شد. برای جست وجو از کلیدواژه های اورم، خودمراقبتی، نارسایی قلبی، کیفیت زندگی در منابع فارسی و از کلیدواژگانی چون heart failure, self-care, Oremو quality of life در منابع انگلیسی و استفاده از عملگرهای AND و OR انجام شد. برای بررسی کیفیت مقالات از ابزارهای CASP استفاده شد. درنهایت از 865837 مقاله یافت شده، 12 مقاله بررسی شدند.

    یافته ها

    کیفیت زندگی مبتلایان به نارسایی قلبی با به کارگیری الگوی خودمراقبتی اورم در سطح متوسط بود. کیفیت زندگی با اطلاعات سن، جنسیت، تعداد فرزندان، سطح تحصیلات دانشگاهی، شغل، سکونت در منطقه شهری، کسر تخلیه، طول مدت اقامت در بیمارستان، سرگرمی های تفریحی، رفتارهای خودمراقبتی، آموزش خودمراقبتی، مدیریت، اعتمادبه نفس، ظرفیت عملکردی بهتر و بیماری های زمین های، کوموربیدیتی، افسردگی، اضطراب و تیپ شخصیتی D ارتباط داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیر مثبت به کارگیری الگوی خودمراقبتی اورم در افزایش کیفیت زندگی مبتلایان به نارسایی قلبی، توصیه می شود ارایه دهندگان مراقبت بهداشتی با اجرای برنامه خودمراقبتی براساس نظریه اورم، باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران شوند.

    کلیدواژگان: الگوهای پرستاری، خودمراقبتی، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی
  • طاهره کمیلی موحد، اعظم مصلحی* صفحات 868-879
    زمینه و هدف

    استیاتوهپاتیت غیرالکلی یکی از بیماری های شایع کبدی است که با تجمع بیش از حد چربی (استیاتوز) و التهاب در کبد شناخته می شود. التهاب یکی از علل اصلی برای ایجاد و پیشرفت این بیماری است که از مسیرهای مختلفی اتفاق می افتد. رزمارینیکاسید به عنوان یک فرآورده آنتی اکسیدان و ضدالتهاب درنظر گرفته می شود که اثرات مثبتی بر بهبود آسیب های کبدی دارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرات حفاظتی رزمارینیک اسید بر کاهش التهاب کبدی القاشده به وسیله استیاتوهپاتیت غیرالکلی در موش های سوری نر از طریق اثر بر مسیر سیکلواکسیژناز2/پروستاگلندین E2 و ماتریکس متالوپروتییناز 9 می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از 24 سر موش های سوری نر نژاد C57/BL6 استفاده شد. حیوانات به 4 گروه مساوی شامل کنترل، رزمارینیکاسید، استیاتوهپاتیت غیرالکلی و استیاتوهپاتیت غیرالکلی-رزمارینیک اسید تقسیم شدند. در گروه های 3 و 4، استیاتوهپاتیت غیرالکلی با استفاده از رژیم غذایی فاقد متیونین و کولین و در طی 8 هفته القا شد. در گروه های رزمارینیک اسید و استیاتوهپاتیت غیرالکلی-رزمارینیک اسید، حیوانات روزانه رزمارینیک اسید را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. پس از 8 هفته حیوانات کشته شدند و نمونه بافت کبد تهیه شد. برای بررسی بافت شناسی از رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین و برای مطالعات مولکولی از روش ریل تایم پی سی آر و الایزا استفاده شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد که استفاده از رزمارینیک اسید موجب بهبود استیاتوز و التهاب در بافت کبد شد. همچنین رزمارینیک اسید باعث کاهش بیان ماتریکس متالوپروتییناز 9 و آنزیم سیکلواکسیژناز2 شد. درنهایت سطح کبدی پروستاگلندین E2 به صورت معناداری کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از رزمارینیک اسید می تواند با کاهش بیان ژن های آنزیم سیکلواکسیژناز2 و ماتریکس متالوپروتییناز 9 و نیزکاهش غلظت پروستاگلندین E2 موجب کاهش التهاب و درنتیجه بهبود بیماری استیاتوهپاتیت غیرالکلی القاشده در موش های سوری نر شود.

    کلیدواژگان: کبد، بیماری کبد چرب غیرالکلی، ماتریکس متالوپروتئیناز-9، پروستاگلندین E2، رزمارینیک اسید
  • سلیمان احمدی، مژده واعظ زاده*، نرگس علیزاده، محمد آقاعلی، امین حبیبی صفحات 880-889
    زمینه و هدف

    همدلی از مفاهیم بسیار مهم در امر مراقبت و درمان است. این مطالعه با هدف طراحی و اجرای برنامه تماس زودرس با بیمار و بررسی اثر آن بر مفهوم همدلی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مداخله ای انجام شد. 64 نفر از دانشجویان در مقطع فیزیوپات به روش نمونه گیری به صورت دردسترس وارد مطالعه شدند. سپس به صورت تصادفی به 2 گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسش نامه همدلی جفرسون بود. ابتدا به هر 2 گروه آزمایش و کنترل، پرسش نامه همدلی جفرسون داده شد. سپس در هر 2 گروه (آزمایش-کنترل) آموزش همدلی با بیمار داده شد. در مرحله بعدی درگروه آزمایش، 3 جلسه حضور در بخش های بیمارستانی ترتیب داده شد. در مرحله بعدی با استفاده از پرسش نامه های همدلی جفرسون میزان همدلی با بیماران مورد سنجش قرار گرفت. در مرحله آخر تمامی اطلاعات با نسخه 22 نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری کای دو و تی زوجی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله بین 2 گروه، نمره همدلی تفاوت آماری معناداری نداشت، اما در بعد از مدخله در گروه آزمایش، نمره همدلی 32/10±04/74 و در گروه کنترل، نمره همدلی 14/8±31/68 بود. بنابراین، تفاوت آماری معناداری بین نمره همدلی در بعد از مداخله بین گروه ها یافت شد. نمره همدلی قبل از مداخله 56/8±06/65 و بعد از مداخله این نمره به عدد 72/9±35/71 افزایش پیدا کرد. بین نمره قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری یافت شد (005>P).

    نتیجه گیری

    تماس زودرس با محیط بالین قبل از شروع دوره کارآموزی باعث افزایش نمره همدلی در دانشجویان پزشکی می شود.

    کلیدواژگان: همدلی، تماس زودرس، بالینی، محیط
  • هادی حمیدی پارسا*، ناصر الهی، مجید رضایی، مهدی جعفری صفحات 890-901
    زمینه و هدف

    طرح تحول نظام سلامت با 3 رویکرد حفاظت مالی از بیماران، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای کیفیت خدمات از سال 1393 اجرا شد و با دستاوردها و چالش هایی همراه بوده است. باتوجه به میزان وسیع منابع مالی استفاده شده در این طرح و چالش محدودیت منابع در کشور، بررسی تحلیل اقتصادی عملکرد آن در ارتقای شاخص های منتخب درمانی و مالی ضروری می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از ابزارهای اقتصادسنجی استفاده شد. شاخص های درمانی و مالی مرتبط با عملکرد بسته های طرح تحول طی بازه زمانی 1383 لغایت 1398 جمع آوری و با کاربرد روش حداقل مربعات معمولی و تعمیم یافته، ضریب تاثیرگذاری طرح تحول بر شاخص های منتخب بررسی و سپس با روش شکست ساختاری و آزمون های پرون، زیوت-اندریوز و لی استرازیکیچ، موفقیت طرح تحول نظام سلامت در تغییر روند شاخص ها و ایجاد شکست ساختاری مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق آزمون رگرسیون حداقل مربعات معمولی و تعمیم یافته، تمامی ضرایب معنادار و تاثیر مثبت هزینه های طرح تحول بر بهبود شاخص ها تایید شد. بیشترین تاثیر مرتبط با شاخص پرداخت از جیب، با ضریب 7/0 درصد و کم ترین تاثیرپذیری مرتبط با شاخص مرگ کل با ضریب 006/.- است. طبق نتایج آزمون های شکست ساختاری نیز، تمامی شاخص ها قبل از اجرای طرح تحول و 6 شاخص بعد از اجرای طرح تحول، شکست ساختاری را ثبت کرده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون های انجام شده در ابتدا تاثیرگذاری طرح در ارتقای شاخص ها را تایید می کند. همچنین طبق آزمون های شکست ساختاری، تمامی شاخص ها نقاط شکست ساختاری قبل از اجرای طرح تحول را نشان می دهد. این نتیجه که به دلیل افت آن ها در آن مقطع زمانی بوده، بر لزوم اجرای طرح تحول تاکید می کند. ولی بعد از اجرای طرح، نقاط شکست ساختاری مثبت به صورت عمده که نشان دهنده ارتقای قابل توجه شاخص ها است، مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: طرح های نظام سلامت، تحلیل هزینه سودمندی، مدل های اقتصادسنجی، روش شکست ساختاری
  • حورا طوسی، ذبیح الله قارلی پور*، نرگس اسکندری، ابوالفضل محمدبیگی صفحات 902-913
    زمینه و هدف

    در گزارش سازمان بهداشت جهانی، سالانه 8 میلیون مرگ مادری دوران پریناتال رخ می دهد. 98 درصد از آن ها در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد. این درصد در ایران به طور متوسط، 19/9 در هزار تولد می باشد. امکان ارتقای رفتارهای بهداشتی مادران با آموزش، افزایش آگاهی و اصلاح نگرش وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی پرسش نامه مداخله آموزشی بر نگرش و رفتارهای بهداشتی مادران در دوران بعد از زایمان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع ترکیبی متوالی اکتشافی از نوع کیفی-کمی است که به 2 روش کیفی و کمی بر روی 200 مادر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم انجام شد. گویه ها براساس بخش کیفی مطالعه و مروری بر متون طراحی شدند. ویژگی های اعتباریابی پرسش نامه با استفاده از روایی صوری، محتوا (به روش کیفی و کمی با 2 شاخص (شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا و سازه (رویکرد تحلیل عامل اکتشافی) انجام شد. پایایی پرسش نامه با روش های همسانی درونی و ثبات بررسی شد.

    یافته ها

    در مرحله روایی براساس نظرات 10 نفر از متخصصین، از 61 سوال، 5 سوال حذف و پس از بررسی روایی محتوا و پایایی، 56 گویه و 6 خرده مقیاس تایید شد. آلفای کرونباخ محاسبه شده کل مولفه های نگرش و رفتارهای بهداشتی مادران و ضریب همبستگی پیرسون به ترتیب 84 و 86 درصد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شواهد مناسبی درخصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی قابل قبول ابزار سنجش مولفه های نگرش و رفتارهای بهداشتی مادران در دوران پس از زایمان را در جمعیت مورد مطالعه فراهم کرد.

    کلیدواژگان: روایی اجتماعی، پژوهش، پایایی، روان سنجی، دوره پس از زایمان، نگرش، رفتار
  • فریده ملکشاهی، پرستو بهاروند*، راحله نجمی صفحات 914-927
    زمینه و هدف

    اخیرا همه گیری بیماری کووید-19 منجر به ایجاد استرس و اضطراب زیادی در سراسر جهان شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا در کادر درمانی در مقایسه با کادر غیردرمانی بیمارستان های منتخب در خرم آباد انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی مقطعی بود که بر روی 150 نفر از کادر درمانی و150 نفر کادر غیردرمانی شاغل در بیمارستان های شهدای عشایر و شهید رحیمی در خرم آباد در سال 1400 (هم زمان با شیوع موج چهارم و پنجم کرونا) انجام شد. نمونه گیری در این مطالعه به صورت سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس اضطراب ویروس کرونا بودند. داده ها پس از جمع آوری در نسخه 22 نرم افزار SPSS، با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون کای اسکویر، و آزمون تی تست مستقل تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کل اضطراب برای کادر درمانی برابر با 0/188±31/9 و برای کادر غیردرمانی برابر با 0/188±10/9 به دست آمد، اما ازنظر آماری این اختلاف معنادار گزارش نشد (459/0=P). نمرات ابعاد اضطراب (علایم روانی و جسمانی) نیز نشان دهنده مقدار بالای اضطراب ناشی از کرونا در بین کادر درمانی در مقایسه با کادر غیردرمانی بود، اما تفاوت آماری ازنظر بعد روانی (426/0=P) و جسمانی (617/0=P) بین 2 گروه وجود نداشت. ازنظر سن، جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، سابقه واکسیناسیون، سابقه قبلی ابتلا به کرونا، بیمارستان محل کار و نوع استخدام تفاوت معناداری در اضطراب نه در بین کادر درمانی و نه در بین کادر غیردرمانی یافت نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    ازنظر میزان اضطراب ناشی از کرونا، تفاوتی بین کادر درمانی و غیردرمانی در بیمارستان های منتخب خرم آباد وجود ندارد. با درنظر گرفتن اهمیت سلامت روان در هر 2 گروه، توصیه می شود اقدامات ویژه ای به منظور کاهش اضطراب آن ها انجام شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ویروس کرونا، پرسنل درمانی، بیمارستان
  • محمدرضا حسینچی*، غلامرضا نجفی صفحات 928-941
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از عوامل تاثیرگذار بر روند در باروری محسوب می شود که می تواند باعث اختلال در روند اسپرماتوژنز، تخمک گذاری و تشکیل جنین شود. دیابت یک بیماری است که اندام های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه  ارزیابی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی بومادران بر روی پارامترهای اسپرم و توان باروری برونتنی در موش سوری دیابتی شده است. بومادران به عنوان یک گیاه دارویی با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی قوی و ضدالتهابی برای درمان بسیاری از بیماری ها د مورد استفاده قرار می گیرد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 40 موش سوری به 5 گروه شامل کنترل، دیابتی، دیابتی+بومادران37/5) میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن روزانه)، دیابتی+بومادران (75 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن روزانه) و گروه دیابتی+بومادران (150 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن روزانه) تقسیم شدند. بعد از اتمام دوره تیمار 30 روزه، موش ها آسان کشی شدند و پارامترهای تعداد کل اسپرم، درصد اسپرم های زنده، درصد اسپرم های نابالغ، درصد اسپرم های با DNA آسیب دیده همچنین توان باروری برونتنی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین بین گروه ها از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

      مشخص شد در گروه دیابتی تعداد اسپرم، درصد اسپرم های زنده، درصد لقاح و درصد جنین های مرحله دوسلولی و بلاستوسیست  کاهش یافته و اختلاف معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهد، اما در هر 3 گروه دیابتی+بومادران با دزهای (37/5، 75 و 150) افزایش در تعداد اسپرم و درصد اسپرم های زنده و همچنین درصد لقاح مشاهده شد که این افزایش اختلاف معناداری را فقط در دز 150 میلی گرم در مقایسه با گروه دیابتی داشت (P˂0/05)، اما هیچ اختلاف معناداری مابین 3 گروه دیابتی+بومادران مشاهده نشد (P≥0/05).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی بومادران به دلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی می تواند باعث بهبود پارامترهای اسپرمی و توان باروری در موش های دیابتی شود.

    کلیدواژگان: اسپرماتوزوئیدها، گل بومادران، توان باروری برونتنی، دیابت میلیتوس، موش سوری
  • نوشین سلیمی، معصومه حیدریان*، شادی عسکری صفحات 942-953
    زمینه و هدف

    شیوع جهانی ویروس٬ کرونا علاوه بر تهدید سلامت جسمانی و مرگ افراد جامعه، مشکلات روانی و فشارهای غیرقابل تحملی به بار آورده است. هدف از این پژوهش٬ بررسی شیوع نگرانی از ابتلا به کووید-19 و اضطراب در بین افراد بالای 18 سال شهر کرمانشاه است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1400 با مشارکت 400 نفر از زنان و مردان بالای 18 سال شهر کرمانشاه انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات از 3 بخش شامل سوالات جمعیت شناختی، پرسش نامه محقق ساخته نگرانی ناشی از کووید-19و پرسش نامه اندازه گیری شدت اضطراب در بزرگ سالان بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نسخه 19 نرم افزار SPSS انجام شد. سطح معناداری برای آزمون ها 5 درصد درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    5/5 درصد از افراد موردمطالعه، نگرانی در سطح پایین، 3/75 درصد نگرانی درسطح متوسط و2/19 درصد نگرانی شدید ناشی از کووید-19 داشتند، 1/60 درصد از افراد اضطراب در حد خفیف، 1/38 درصد اضطراب متوسط و 8/1 درصد اضطراب شدید داشتند. نگرانی ناشی از ابتلا به کووید-19در افراد متاهل، افراد دارای تحصیلات بالا و خانواده های پرجمعیت بیشتر بود (001/0>P). از بین متغیرهای جمعیت شناختی٬ تنها سطح تحصیلات با اضطراب ارتباط داشت (001/0 >P)، به این صورت که افراد دارای تحصیلات بالاتر اضطراب بیشتری داشتند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد متغیر نگرانی با اضطراب، همبستگی مثبت و معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد نگرانی ناشی از کووید-19با اضطراب در بین افراد بالای 18 سال شهر کرمانشاه رابطه مثبت و معناداری داشت. بنابراین در شرایط بحران کنونی٬ شناسایی افراد مستعد اختلالات روانی و ارایه راهکارهای مناسب ازجمله مداخلات روان شناختی برای حفظ سلامت روان این افراد، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کرونا پروتئین٬ کووید-19، مقیاس اضطراب امتحان٬ اضطراب
|
  • Leila Ghanbari-Afra*, Tayebeh Moradi Pages 858-867
    Background and Objectives

    Heart Failure (HF) can cause poor quality of life (QoL). Self-care can lead to desirable outcomes in health. Orem’s self-care model is one of the methods that include patients in care and emphasizes self-care. This study aims to review various studies used Orem’s self-care model to assess the QoL of HF patients.

    Methods

    This is a systematic review study that was conducted from October to December 2021. The search was conducted in Web of Science, MagIran, Irandoc, IranMedex, Information Database Scientific (SID), Scopus, Cochran, Google Scholar and PubMed databases for related studies in both Persian and English without time limit using the keywords heart failure, self-care, Orem, and QoL in Persian and English with “AND” and “OR” operators. The Critical Appraisal Skills Programme Checklist was used to check the quality of articles. Finally, of 865837 found articles,12 eligible articles were reviewed.

    Results

    Based on Orem’s self-care model, the QoL of patients with HF was at a moderate level. QoL was significantly associated with age, gender, number of children, level of education, occupation, living in an urban area, ejection fraction, length of hospital stay, recreational activities, self-care behaviors, self-care education, management, self-confidence, functional capacity, underlying diseases, comorbidity, depression, anxiety, and personality type D.

    Conclusion

    Considering the positive effect of using Orem’s self-care model on the QoL of patients with HF, health care providers are recommended to use this model to improve the QoL of patients with HF.

    Keywords: Nursing models, Self-care, Quality of life, Heart failure
  • Tahereh Komeili-Movahhed, Azam Moslehi* Pages 868-879
    Background and Objectives

    Nonalcoholic Steatohepatitis (NASH) is one of the common liver diseases, characterized by excessive lipid accumulation (steatosis) and inflammation in the liver. Inflammation is one of main reasons for this disease which takes place from different pathways. Rosmarinic Acid (RA) is an antioxidant and anti-inflammatory product with positive effects on the improvement of liver injuries. This study aims to evaluate protective effect of RA against liver inflammation caused by NASH in male mice through affecting cyclooxygenase-2/ Prostaglandin E2 (COX-2/PEG2) pathway and Matrix Metalloproteinase-9 (MMP-9).

    Methods

    In this study, 24 C57/BL6 male mice were used. They were divided into four groups of 6 including; Control, RA, NASH, and NASH+RA. The NASH was induced by a methionine/choline-deficient diet for 8 weeks. The RA was administrated intraperitoneally and daily for 8 weeks. After 8 weeks, the animals were sacrificed and their liver was removed. hematoxylin and eosin staining was preformed for histological evaluation and real-time PCR and ELISA assays were used for molecular studies.

    Results

    The RA significantly reduced hepatic steatosis and inflammation as well as the expression of MMP-9 and COX-2 which led to the significant reduction of PEG2 level.

    Conclusion

    It seems that RA can reduce liver inflammation and thereby attenuate NASH in male mice by reducing the expression of COX-2 enzyme and MMP-9 and the concentration of PEG2.

    Keywords: Liver, Nonalcoholic fatty liver disease, Matrix Metalloproteinase-9, Prostaglandin E2, Rosmarinic acid
  • Soleiman Ahmadi, Mojdeh Vaezzadeh*, Narges Alizadeh, Mohammad Aghaali, Amin Habibi Pages 880-889
    Background and Objectives

    Empathy is one of the most important concepts in patient care. This study aims to design and implement an early patient contact program and investigate its effect on the empathy of medical students in Qom, Iran.

    Methods

    This is a case-control interventional study. Sixty-four students from Qom University of Medical Sciences were recruited by a convenience sampling method and were randomly divided into intervention and control groups. The instrument was the Jefferson Scale of Empathy. First, empathy training was provided to the both groups. Then, the intervention group participated at three sessions of attending hospital. The collected data were entered into SPSS software, verion 22 and analyzed by chi-square test and paired t-test.

    Results

    There was no significant difference between the two groups before the intervention. After the intervention, the empathy score was 74.04±10.32 in the intervention group and 68.31±8.14 in the control group; the difference between the groups was statistically significant.

    Conclusion

    Early patient contact before the start of the internship period increases the empathy of medical students.

    Keywords: Empathy, Early contact, Clinical, Environment
  • Hadi Hamidi Parsa*, Nasser Elahi, Majid Rezaei, Mehdi Jafari Pages 890-901
    Background and Objectives

    Health system transformation plan (HSTP) of Iran, with three main goals of financial protection of patients, justice in access to health services, and improving the quality of services was implemented since 2014 which has had some achievements and challenges. Considering the large amount of financial resources used in this plan and the limitation of resources in Iran, this study aims to examine the performance of this plan in improving some health-related and financial indicators.

    Methods

    Econometric tools were used in this study. The data of health-related and financial indicators related to the performance of HSTP from 2004 to 2019 were first collected. Then, using the ordinary and generalized least squares estimation methods, the effect of the transformation of HSTP on the selected indicators was examined. Finally, by using the structural break tests of Perron, Zivot-Andrews and Lee-Strazicich, the success of the HSTP in causing positive changes in the indicators and creating structural breaks was examined.

    Results

    According to the ordinary and generalized least squares regression models, the coefficients of all indicators was significant and the positive effect of the costs of HSTP on the improvement of these indicators were confirmed. The greatest effect was reported on the out-of-pocket payment rate with a coefficient of 0.7 and the lowest effect was on the total death rate with a coefficient of -0.006. According to the results of the structural break tests, all indicators had recorded structural breaks before implementing the plan, while only six indicators showed structural breaks after the implementation.

    Conclusion

    The HSTP was effective in improving the selected indicators at the beginning. All indicators showed structural break points before implementation of the HSTP, due to their reduction at the related time points, which emphasized the necessity of implementing the HSTP; however, after implementation, no positive structural break points are observed to indicate a considerable improvement in the indicators.

    Keywords: Health system transformation plan, Cost-benefit analysis, Econometric models, Structural break methods
  • Howra Toosi, Zabihollah Gharlipour*, Narges Eskandari, Abolfazl Mohammadbeigi Pages 902-913
    Background and Objectives

    According to the World Health Organization (WHO) report, 8 million maternal deaths occur in the perinatal period every year, 98% of which are seen in developing countries. In Iran, the prevalence of stillbirth is 9.19 per 1000 live births. It is possible to improve the health behaviors of mothers by education, increasing knowledge and modifying attitudes. The present study aims to develop and determine the psychometric characteristics of a questionnaire for measuring the health-related attitudes and behaviors of Iranian mothers in the postpartum period.

    Methods

    This is a study with exploratory sequential design which was conducted using both qualitative and quantitative methods on 200 pregnant mothers referred to health centers in Qom, Iran. In the qualitative phase, the items were formulated based on the literature. Psychometric study of the questionnaire were done using face validity, content validity (using two indicators of CVR and CVI), factor structure (using exploratory factor analysis) and reliability (internal consistency and test-retest reliability).

    Results

    In the validity assessment stage, 5 items were removed from 61 items based on the opinions of 10 experts. After assessing content validity and reliability, 56 questions were confirmed. The Cronbach’s alpha for the whole questionnaire was obtained 0.84 ​​and the Pearson correlation coefficient was reported 0.86.

    Conclusion

    The designed tool with 56 items and 6 subscales has acceptable validity, reliability and factor structure for measuring Iranian mothers’ health-related, nutritional, and infant-related attitudes and behaviors in the postpartum period.

    Keywords: Social validity, Research, Reliability, Psychometrics, Postpartum Period, Attitude, Behavior
  • Farideh Malekshahi, Parastoo Baharvand*, Raheleh Najmi Pages 914-927
    Background and Objectives

    Recently, the new Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has caused a lot of stress and anxiety around the world. The present study aims to determine the level of anxiety caused by COVID-19 in medical staff of selected hospitals in Khorramabad, Iran compared to their non-medical staff.

    Methods

    This is an analytical cross-sectional study that was conducted on 150 medical staff and 150 non-medical (administrative) staff working in Shohadaye Ashayer and Shahid Rahimi hospitals in Khorramabad in 2021 (coincided with the fourth and fifth waves of COVID-19). Data collection tools were a demographic information form and the Coronavirus Disease Anxiety Scale (CDAS). After collecting the data, they were entered into SPSS software, version 22 (statistical) and analyzed using one-way analysis of variance, chi-square test, and independent t-test.

    Results

    The mean±SD total CDAS scores for the medical and non-medical staff were 9.31±0.188 and 9.10±0.188, respectively, but this difference was not statistically significant (P=0.459). In terms of anxiety dimensions, the mean scores of psychological and physical symptoms were higher in medical staff, but the difference was not statistically significant (P=0.426 and 0.617). In terms of age, gender, educational level, marital status, history of vaccination, previous history of infection with COVID-19, hospital, and type of employment, no significant difference in anxiety was found neither between the medical staff nor between non-medical staff (P>0.05).

    Conclusion

    There is no difference between medical and non-medical staff of hospitals in Khorramabad in terms of COVID-19-related anxiety. Considering the importance of mental health in both groups, it is recommended to take special measures to reduce their anxiety during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Anxiety, Coronavirus, Medical Staff, Hospital
  • Mohammadreza Hosseinchi*, Gholamreza Najafi Pages 928-941
    Background and Objectives

    Diabetes is one of the determining factors in fertility that causes disturbances in spermatogenesis, ovulation and embryo formation. Achillea Millefolium (AM), as a medicinal plant with strong antioxidant and anti-inflammatory properties, is used to treat many diseases. This study aims to evaluate the protective effect of AM hydroalcoholic extract on sperm parameters and In-Vitro Fertilization (IVF) rate in mice.

    Methods

    In this study, 40 mice were divided into five groups; control group, diabetic group, diabetic+low AM (receiving 37.5 mg/kg of AM extract daily), diabetic+moderate AM (receiving 75 mg.kg of AM extract daily) and diabetic+high AM (receiving 150 mg/kg of AM extract daily). After the 30-day treatment period, the mice were euthanized and the parameters of total sperm count, percentage of live sperms, percentage of immature sperms, percentage of sperms with damaged DNA, and IVF rate were evaluated. Statistical analysis was done by one-way analysis of variances and Tukey’s post hoc test.

    Results

    The sperm count, percentage of live sperms, IVF rate, percentage of two-cell embryos, and percentage of blastocysts decreased significantly in the diabetic group compared to the control group. In all three groups received AM extract (37.5, 75, and 150 mg/kg), an increase in the number of sperms, percentage of live sperms, and the IVF rate was observed, but this increase was significant only in the diabetic group received 150 mg/kg AM extract compared to the control group. No significant difference was observed between the three groups received AM.

    Conclusion

    The AM hydroalcoholic extract can improve sperm parameters and IVF rate due to its antioxidant properties.

    Keywords: Spermatozoa, Achillea millefolium, In-vitro fertilization, Diabetes Mellitus, Mice
  • Nooshin Salimi, Masoumeh Heydarian*, Shadi Askari Pages 942-953
    Background and Objectives

    The outbreak of coronavirus disease 2019 (COVID-19) not only threatened the physical health and caused death in some cases, but also caused psychological problems and unbearable pressures. This study aims to investigate the fear of COVID-19 and anxiety among people over 18 years of age in Kermanshah, Iran.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study that was conducted in 2021 on 400 men and women aged >18 years in Kermanshah city. Data collection tools included a demographic form, a researcher-made fear of COVID-19 questionnaire, and the Beck Anxiety Inventory. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS v.19 software. The significance level was set at 0.05.

    Results

    It was reported that 5.5% had low fear, 75.3% had moderate fear, and 19.2% had high fear of COVID-19, 60. Moreover, 1% had mild anxiety, 38.1% had moderate anxiety and 1.8% had severe anxiety. Fear of COVID-19 was higher in married people, people with a large household size, and those with higher educational level (P<0.001). Among the demographic variables, only the educational level was significantly associated with anxiety (P<0.001), where those with higher educational level had more anxiety. The results of correlation test showed that the fear of COVID-19 had a positive and significant relationship with anxiety.

    Conclusion

    The fear of COVID-19 has a positive and significant relationship with anxiety. To maintain the mental health of the society during the pandemic, it seems necessary to identify people prone to mental disorders and provide appropriate psychological interventions to them.

    Keywords: Protein Corona, COVID-19, Test anxiety scale, Anxiety